vrij verkeer


vrij verkeer 1.0

het zich zonder belemmering mogen verplaatsen binnen een netwerk van bestemmingen, tussen gebieden onderling of binnen eenzelfde gebied; ook metonymisch: het recht of de mogelijkheid daartoe

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • vrij verkeer van personen
  • vrij verkeer van werknemers

Zes van de twaalf EG-lidstaten zullen vanaf 1 december een begin maken met het vrije verkeer van personen. Vanaf die datum hoeven reizigers tussen Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Benelux aan de grens geen paspoort of identiteitskaart meer te laten zien.

NRC,

Er blijft een duidelijke grens tussen Hongkong en China. Beide landen zullen zwakker met elkaar verbonden zijn dan de EU-lidstaten. Er zal geen sprake zijn van een eenheidsmarkt noch van vrij verkeer van personen.

De Standaard,

De uitzonderingen op het vrij verkeer van personen binnen Schengen zullen toegepast worden. Deze uitzonderingen zijn vooral bedoeld om op te treden tegen voetbalhooligans maar worden vandaag door de regering zodanig geïnterpreteerd dat het ook tegen politieke activisten kan ingezet worden.

http://users.pandora.be/militant.links/ml/hooligans.html

De richtlijn betekende een belangrijke stap voorwaarts voor het vrij verkeer van werknemers. Het princiep is dat elke lidstaat desgevraagd binnen de vier maanden een diploma, verworven in een andere lidstaat na minstens drie jaar hoger onderwijs, moet erkennen. Konkreet is de richtlijn vooral van toepassing op medische beroepen, ingenieurs, leraars, advokaten, boekhouders en het openbaar ambt.

De Standaard,

vrij verkeer 2.0

het zonder belemmering mogen leveren en afnemen van het genoemde binnen enig netwerk van handelsrelaties, tussen gebieden onderling of binnen eenzelfde gebied; ook metonymisch: het recht of de mogelijkheid daartoe

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • vrij verkeer van diensten
  • vrij verkeer van goederen
  • vrij verkeer van rundvlees

Daar voor Portugal als nieuw EG-lid het vrij verkeer van werknemers nog niet van toepassing was (het vrij verkeer van diensten was dat al wel), sprak de Franse immigratiedienst Rush Portuguesa aan omdat haar werknemers zonder werkvergunning in Frankrijk verbleven.

http://www.stvda.nl/_uploads/2000_11.pdf,

Als 'troost' werd in 1996 een douane-unie tussen Turkije en de EU ingesteld. Dit houdt in dat er tussen de EU en Turkije vrij verkeer van goederen is en er onderling geen invoerrechten worden geheven.

http://www.atlcom.nl/,

Om het vrij verkeer van goederen binnen de EU te kunnen waarborgen heeft de verwezenlijking van de eenheidsmarkt met zich meegebracht dat vanaf 1 januari 1993 bijna al het intern communautair douanevervoer werd opgeheven.

https://books.google.nl/books?id=Y32GBwAAQBAJ&pg=PA370&dq=%22vrij+verkeer+van+goederen+binnen+de+EU%22&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiErcDIq_XLAhXDuw8KHbesCbkQ6AEIHDAA#v=onepage&q=%22vrij%20verkeer%20van%20goederen%20binnen%20de%20EU%22&f=false,

Tegelijk wijst Pinxten er op dat de Commissie nog steeds niets heeft ondernomen om het vrije verkeer van rundvlees tussen België en Frankrijk te herstellen.

De Standaard,

vrij verkeer 3.0

het zonder belemmering doorgegeven mogen worden van informatie, kennis of ideeën e.d. van een persoon of groep van personen aan anderen; ook metonymisch: het recht of de mogelijkheid daartoe

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • vrij verkeer van gegevens
  • vrij verkeer van informatie
  • vrij verkeer van kennis en ideeën

In België wordt de bescherming van de persoonlijke levenssfeer geregeld door de wet van 8 december 1992, gewijzigd door de wet van 11 december 1998 tot omzetting van de richtlijn van 24 oktober 1995 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens.

http://mineco.fgov.be/information_society/enterprises/providers_internetguide/providers_internetguide_nl.pdf,

Voorkomen moet worden dat ten gevolge van grote verschillen in de wet- en regelgeving tussen de landen van de Europese Unie het vrije verkeer van informatie in gevaar komt, onduidelijkheid bij de bevolking ontstaat over bijvoorbeeld gezondheidsaspecten of de vrije mededinging op Europese schaal tussen operators wordt belemmerd.

http://www.antennebureau.nl/Nota%20NAB.pdf,

Op de 25e Algemene Vergadering van de Unesco te Parijs werden deze standpunten van de Derde Wereld echter dermate afgezwakt, dat een, voor de niet-gebonden landen ongewilde, consensus bereikt werd over een "strategie voor de internationale communicatie", waarin de idee van een vrij verkeer van informatie en een evenwichtige informatiestroom werd vervangen door de erkenning van het vrije verkeer van informatie, de persvrijheid en het belang van de onafhankelijkheid voor de media.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm